Midi-Pyrénées wines in Toulouse restaurants - Archive ouverte HAL Access content directly
Conference Papers Year :

Midi-Pyrénées wines in Toulouse restaurants

Les vins midi-pyrénéens dans les restaurants toulousains

(1)
1

Abstract

For restaurants, the wine list is a mean of communication and increasing resources. It allows to position the brand. The restaurant owner must offer a wide range of wines to meet customer demands. The vineyards of the Midi-Pyrénées regions (southwest of France) products all types of wines. This exploratory study focuses on the wine lists of Toulouse low and medium-level full service restaurants. The total number of references and the percentage of Midi-Pyrénées wines and foreign wines have been calculated. It appears that assortment policies of Toulouse restaurants are varied. The wine lists of restaurants that offers local cuisine or cuisine from a wine producing area include more Midi-Pyrénées wines as do entry-level restaurants
La carte des vins est, pour un restaurant, à la fois un instrument de communication et de vente. Elle participe au positionnement de l'enseigne. Le restaurateur doit proposer une gamme de vins variée pour répondre aux demandes des consommateurs. Les vignobles de la région Midi-Pyrénées produisent presque tous les types de vins. Cette étude exploratoire se focalise sur les cartes des vins des restaurants toulousains d'entrée et de moyenne gamme avec service à table. Le nombre de références total et la proportion de vins midi-pyrénéens et étrangers sont calculés. Il apparaît que les restaurants toulousains ont des politiques d'assortiment variées. Ceux qui proposent de la cuisine régionale ou d'une zone géographique sans production vinicole privilégient les vins de Midi-Pyrénées. C'est aussi le cas des restaurants d'entrée de gamme.
Fichier principal
Vignette du fichier
Cinotti, 2014.pdf (931.83 Ko) Télécharger le fichier
Origin : Files produced by the author(s)
Loading...

Dates and versions

hal-01286049 , version 1 (10-03-2016)

Licence

Attribution - NonCommercial - NoDerivatives - CC BY 4.0

Identifiers

  • HAL Id : hal-01286049 , version 1

Cite

Yves Cinotti. Les vins midi-pyrénéens dans les restaurants toulousains. Vin, innovation et mondialisation : enjeux et perspectives, Danielle Cornot; Michaël Pouzenc, Jun 2014, Toulouse, France. ⟨hal-01286049⟩

Collections

UNIV-TLSE2
60 View
152 Download

Share

Gmail Facebook Twitter LinkedIn More